Oversluiten en profiteren van de lage rente ?

RENTE CHECK

Kan jouw hypotheek voordeliger?

Laat jij geld liggen door niet over te sluiten?

Is jouw rentevaste periode verlopen en heb je een aanbod gekregen van je hypotheekverstrekker? Teken deze niet direct maar check eerst of het niet voordeliger is om je hypotheek over te sluiten.

Het aflopen van de rentevaste periode is namelijk een ideaal moment om je hypotheek boetevrij over te sluiten.

Bij oversluiten voordat de rentevaste periode is afgelopen betaal je afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek en/of een boeterente voor het aflossen van de oude hypotheek. Het is van belang om vooraf te berekenen bij welke rente het voordelig is om je huidige hypotheek over te sluiten.

Wil je snel een berekening van de boeterente van je huidige hypotheek? Vraag deze aan of bel ons (013-5110292).

 

Oversluitkosten sneller terugverdiend dan veelal gedacht

Het is de gemakkelijkste optie om de hypotheek bij de huidige hypotheekverstrekker te verlengen. Een overstap naar een andere hypotheekverstrekker betekent dat je allerlei documenten moet verzamelen en kosten voor een notaris, hypotheekadvies en een nieuwe taxatie moet maken. Die kosten bedragen al gauw rond de € 2.500 euro (wel aftrekbaar van de belastingen). Maar die kosten heb je al in 2 jaar terugverdient als je hypotheeklasten € 1.400 op jaarbasis lager kunnen zijn.

 

Bij het oversluiten van je huidige hypotheek kun je kiezen uit meerdere mogelijkheden. We zetten ze op een rijtje:

Andere hypotheekverstrekker
Bij oversluiten van je hypotheek naar een andere geldverstrekker kun je de aanbieder met de laagste rente in de markt kiezen. De laatste jaren zijn er veel hypotheekaanbieders bijgekomen met vaak een lage hypotheekrente en aantrekkelijke voorwaarden. Je moet echter wel rekening houden met een eventueel te betalen boeterente bij je huidige hypotheekverstrekker.

Andere aflosvorm
Sluit je een hypotheek van vóór 2013 over, dan kun je de huidige hypotheekvorm onder voorwaarden meenemen. Zo is het mogelijk om (deels) aflosvrij te blijven lenen. Kies je voor aflossen dan kom je in aanmerking voor een lagere hypotheekrente.

Rentevastperiode aanpassen
Bij oversluiten kun je bepalen voor welke termijn je de hypotheekrente wilt vastleggen. Een korte rentevastperiode is goedkoper en interessant als je op korte termijn gaat verhuizen en in een tijd van veel renteverlagingen. Op het moment dat de hypotheekrente gaat stijgen kun je door oversluiten de hypotheekrente voor langere termijn vastleggen. Je bent dan voor lange tijd verzekerd van de lage hypotheekrente.

Andere aflosvorm voor huidige hypotheek
Je kunt de huidige hypotheekvorm wijzigen en gaan aflossen. Je komt dan vaak in aanmerking voor een rentekorting. Voor een interne omzetting betaalt je geen boeterente, omdat je bij dezelfde geldverstrekker blijft en de hypotheek voortzet voor de resterende rentevaste periode.

Rentemiddeling
Bij rentemiddeling ga je je hypotheekrente middelen met het huidige rentetarief bij je hypotheekverstrekker. De kosten voor rentemiddeling zijn lager dan bij oversluiten van je hypotheek. Je betaalt wel dezelfde boeterente. Deze wordt bij rentemiddeling verrekend in de nieuwe hypotheekrente.

Een lagere risico klasse
Een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde betekent minder risico voor de bank. Kom je in een lagere risicoklasse dan gaat de hypotheekrente omlaag. Deze klassen worden uitgedrukt in een percentage (hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde).
Om in een lagere risicoklasse te komen kun je de hypotheek verlagen. Bij de meeste geldverstrekkers mag je tot een bepaald percentage boetevrij (extra) aflossen. Het kan natuurlijk ook dat uw huizenprijs is gestegen. Middels de WOZ-waarde of een taxatie kun je dit aantonen.

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

Aanvraag rentecheck
Voornaam
Achternaam
Heb je ook een andere vraag? Stel je vraag en we beantwoorden deze zo snel mogelijk.
Advies op maat

Stuur je bericht en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op ENTER om te zoeken