Hypotheek oversluiten direct doen of wachten tot 2020

  Weten hoeveel jij kunt besparen? Maak een afspraak voor een gratis hypotheekberekening.

Nu oversluiten of wachten tot 2020?

Wie in de afgelopen jaren dacht dat de hypotheekrente niet verder kon dalen! De rente daalt nog steeds. Vooral de hypotheekrentes voor 20 en 30 jaar vast dalen rap. Is het voor jou interessant om je hypotheek over te sluiten? Wanneer doe je dat? Zo snel mogelijk, of misschien nog even wachten tot 2020?

Daarom kan oversluiten voordelig zijn

Door je bestaande hypotheek over te sluiten, kun jij ook profiteren van de historisch lage hypotheekrentes. Je hypotheek oversluiten kost geld. Denk niet alleen aan de boeterente, maar ook aan de notaris- taxatie- en advieskosten. Die kosten betalen zich vaak terug via de lagere maandlasten. Je kunt het eventuele voordeel eenvoudig berekenen met behulp van een oversluitcheck. Toch zijn er – naast de kosten-batenanalyse – nog een aantal andere zaken waarmee je rekening moet houden.

Even wachten: want wellicht daalt de hypotheekrente nog verder?

Eind vorig jaar dachten alle experts dat er een einde zou komen aan de daling van de hypotheekrentes. De economie liep goed en de verwachting was dat de ECB de meeste stimuleringsmaatregelen zou terugschroeven. Niets bleek minder waar toen de ECB begin deze maand de rente voor banken nog verder verlaagde van -0,4 procent naar -0,5 procent. Banken kunnen dus goedkoper aan geld komen. Dat betekent dat de hypotheekrentes in de toekomst wellicht nog verder omlaag gaan. In dat geval kan het slim zijn om nog even te wachten met oversluiten.

Nu oversluiten: want de hypotheekrenteaftrek gaat omlaag

Een argument om wél zo snel mogelijk over te sluiten, is de versnelde afbouw van hypotheekrente. Dat is van belang, omdat je de eenmalige kosten van het oversluiten mag aftrekken. Dat betekent dat je in 2019 nog mag aftrekken tegen een maximaal tarief van 49 procent. In 2020 is dat nog maar 46 procent. De netto kosten van het oversluiten gaan na de jaarwisseling dus omhoog.

Nu oversluiten: want dan betaal je minder vermogensrendementsheffing

Heb je vermogen opgebouwd? Over al je vermogen boven de € 30.846 op 1 januari 2020, betaal je vermogensrendementsheffing. Het kan dus verstandig zijn om voor die tijd dit vermogen te verlagen door geld uit te geven. Spreek je dit jaar nog je vermogen aan om de kosten van het oversluiten te betalen? Dan betaal je straks dus minder belasting.

Vraag Advies

Of en wanneer je het beste een hypotheek kunt oversluiten, kunnen we samen bekijken. We helpen je bij de timing en regelen het omzettingsproces.

Gratis eerste gesprek

in de avond en/of bij je thuis mogelijk

Verhuizen

Er komen dan veel vragen op je af. Eerst kopen of eerst verkopen? Huidige hypotheek meenemen of is dat niet verstandig ? Mag ...

Eerste huis kopen

Je gaat je eerste huis kopen. Leuk en een grote stap. Van Soest Advies beantwoordt al je vragen inzake je hypotheek én ...

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

Advies op maat

Stuur je bericht en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op ENTER om te zoeken