Hypotheekadvies: wel of niet nodig?

Het kopen van een huis en het aangaan van een hypotheek zijn belangrijke financiële beslissingen. Het is van belang om de juiste keuze te maken zodat je voorkomt dat een verkeerde keuze je veel geld kost.
Maar wat is nou de toegevoegde waarde van de hypotheekadviseur? Een hypotheekadviseur heeft kennis en ervaring op het gebied van hypotheken en financiële planning en zorgt ervoor dat jij de voor nu en de toekomst de hypotheek krijgt die bij jou past.

Is een hypotheekadviseur echt noodzakelijk? Niet altijd voor een starter.
Heb je altijd de hulp van een hypotheekadviseur nodig om de beste hypotheek voor je af te kunnen sluiten? Ja, wij zijn van mening van wel (meestal dan). Bij het aangaan van een hypotheek komt meer kijken dan wat je maximaal kunt lenen en wat de rentestand is. Ben jij goed op de hoogte van je persoonlijke financiële situatie (ook bij ziekte en werkloosheid), ben je bereid een aantal weekenden te besteden aan je hypotheekaanvraag, zijn begrippen als effectieve rente, eigenwoningforfait, ww, anw, aow, wia (nabestaande)pensioen en dergelijke geen vreemde taal voor je en zijn de voorwaarden van de geldverstrekker simpel voor je, dan heb je niet altijd een hypotheekadviseur nodig. De overheid heeft namelijk bepaald dat per 1 januari 2013 de mogelijkheid tot hypotheekrenteaftrek op nieuw afgesloten hypotheken alleen nog geldt voor annuïteitshypotheken en lineaire hypotheken. In beide gevallen betreft het een “eenvoudig” leenproduct, waarbij je de lening en de daarbij behorende rente in maandelijkse termijnen betaalt.
In alle andere situaties is een hypotheekadviseur nodig om ervoor te zorgen dat je de juiste keuzes maakt en bijvoorbeeld niet het recht op je hypotheekrente aftrek verspeelt.

Hypotheekadvies en het afsluiten van een hypotheek is niet gratis ?
Nee, hypotheekadvies vereist kennis, kunde en tijd. En voor het afsluiten van een hypotheek, ook zonder advies, ben je afsluitkosten verschuldigd.
Voordeel van een onafhankelijke hypotheekadviseur is dat deze alle aanbieders van hypotheken voor je kan vergelijken op rente én op voorwaarden. Tevens betrekt de adviseur jouw persoonlijke huidige en toekomstige financiële situatie bij de keuze van de juiste hypotheek. Zo ben je verzekerd van een toekomstbestendige hypotheek.

Hoe kun je besparen op de kosten voor een hypotheekadviseur
Een hypotheektraject is te splitsen in het advies en de bemiddeling. Je kunt besparen op de kosten van een hypotheekadviseur door vooraf te bepalen wat je nodig hebt en maak vooraf een vergelijk van de kosten.

  • vergelijk van verschillende hypotheekadviseurs, banken en online aanbieders de kosten voor het advies en de bemiddeling. Vergeet daarbij niet dat banken en verzekeraars alleen de eigen producten bieden. Onafhankelijke hypotheekadviseurs kunnen veelal een marktbreed vergelijk maken.
  •  Ga voor jezelf na of je voldoende kennis hebt van hypotheken om zonder advies een hypotheek af te sluiten. Heb je toch een aantal vragen of wil je bevestiging? Zorg er dan voor dat je navraag doet bij een hypotheekadviseur.
  • Op internet is veel informatie te vinden over hypotheken en je kunt zelf allerlei berekening maken. Door jezelf vooraf te informeren en een vragenlijstje op te stellen kun je het hypotheekadvies beperken.

Waarom Van Soest Advies
Van Soest Advies biedt advies op maat. Je kunt zelf bepalen waar je onze hulp bij nodig hebt, je betaalt alleen voor de diensten die je hebt ontvangen op basis van € 95 per uur.

Je kunt ook kiezen voor ons Alles-in-1-voordeelpakket:
Hypotheekadvies
Hypotheekbemiddeling
Aanvraag overlijdensrisicoverzekering
Notarischeck

Dan ben je verzekerd van erkend hypotheekadvies en full service hypotheekafhandeling voor een vaste voordelige prijs. Bekijk onze tarieven.

ADVIES OP MAAT

voor al je financiële vragen

Kom je er niet uit?

Van een enkele specifieke vraag tot compleet hypotheek pakket. Stel je vraag en ontdek het gemak van advies op maat voor jou.

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

Advies op maat

Stuur je bericht en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op ENTER om te zoeken