Hoe financier je investeringen voor de verduurzaming van je woning?
De financiering van energiebesparende maatregelen wordt door de overheid en de hypotheekverstrekkers gestimuleerd door gunstige voorwaarden. Welke dat zijn en voor welke energiebesparing dat van toepassing is leggen we uit.
Wat valt onder energiebesparende voorzieningen?
- warmtepomp
- gevel-, dak-, leiding- of vloerisolatie
- HR++ (of hoger) beglazing
- energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen
- energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren
- warmteterugwinning
- een zonneboiler
- zonnecellen
- of een combinatie hiervan
Mogelijkheden voor de financiering van energiebesparing
1. Meer lenen bij energiebesparende maatregelen.
Voor de investering in energiebesparende voorzieningen kun je een lening aanvragen tot maximaal 106% van de waarde van de woning, in plaats van maximaal 100%. Deze extra financieringsruimte heet het Energiebespaarbudget. De aanvullende lening moet verantwoord zijn bij je inkomen. Omdat je energierekening lager zal worden door het verduurzamen van je woning, mag je op basis van inkomen €9.000 extra lenen voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Je moet aantonen dat je de aanvullende lening besteedt aan energiebesparende maatregelen. Daarom wordt het geld niet direct uitgekeerd, maar op een bouwdepot gestort.
2. Rentekorting bij “groene hypotheken”.
Verschillende hypotheekverstrekkers bieden een “groene hypotheek” aan. Je krijgt dan een lagere hypotheekrente als de woning aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet.