Is je overlijdensrisicoverzekering nog actueel?

Is jouw overlijdensrisicoverzekering nog actueel?

Ga regelmatig na of jouw overlijdensrisicoverzekering nog de dekking biedt die past bij jouw persoonlijke situatie. Bedenk hierbij of je de hypotheek nog kunt betalen als iemand in jouw gezin overlijdt.

Betaal je niet teveel premie?

De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn in de afgelopen jaren sterk gedaald. In bepaalde situaties kun je hiervan misschien profiterenBereken zelf direct jouw voordeel.

 

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering keert een verzekerd bedrag uit bij overlijden van de verzekerde aan de begunstigde. Een overlijdensrisicoverzekering wordt veelal afgesloten gelijktijdig met het afsluiten van je hypotheek. Zo dek je namelijk het risico af dat je de hypotheek niet meer kunt betalen na overlijden van 1 van de partners.

 

Wanneer nodig?

Als je bezig ben met de hypotheek voor een woning en je koopt met een partner, dan zal in veel gevallen de hypotheekverstrekker een overlijdensrisicodekking vragen. De meeste hypotheekverstrekkers stellen een overlijdensrisicoverzekering verplicht voor het deel van de hypotheek dat uitkomt boven de 80% van de woningwaarde.

Afgezien van het verplichte karakter, is het verstandig een overlijdensrisicoverzekering te overwegen als je met zijn tweeën bent of een gezin hebt. Als bij overlijden van 1 van de partners de maandelijkse hypotheeklasten niet zijn op te brengen dan is het verstandig een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

 

Hoe werkt het?

Met een overlijdensrisicoverzekering dek je het financiële risico van overlijden af gedurende de looptijd van de verzekering. Overlijd je vóór de einddatum van de verzekering, dan keert de verzekeraar het verzekerde bedrag uit aan de begunstigde(n).

  • Degene op wiens leven de verzekering is afgesloten, is de verzekerde.
  • De begunstigde is degene die de uitkering ontvangt.

Bij bijna alle verzekeraars kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten op 2 levens, op je eigen leven en dat van je partner. Meestal is dan de achterblijvende partner de begunstigde, maar ook je kinderen kunnen begunstigden zijn.

 

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen.

 

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Het verzekerde bedrag en de maandpremie blijven gelijk gedurende de gehele looptijd van de verzekering. Dit is veelal in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek.

 

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Bij een annuïteitenhypotheek is het gebruikelijk om een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bij deze overlijdensrisicoverzekering gaat het verzekerde bedrag elke maand omlaag en de premie omhoog. Per saldo blijft de maandpremie de hele looptijd gelijk.

Betaal je 2% hypotheekrente, kies dan ook voor een 2% dalende verzekering. De verzekerde som gaat dan in hetzelfde tempo omlaag als de hypotheekschuld.

 

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Sluit je een lineaire hypotheek kies dan voor een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. Hierbij daalt het verzekerde bedrag met een gelijk bedrag per jaar.

 

Vrije keuze van verzekeraar

Een hypotheekverstrekker mag bij de hypotheek de voorwaarde stellen dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Je bent echter vrij om deze af te sluiten bij een verzekeraar naar eigen keuze.

 

Wil je meer weten over een overlijdensrisicoverzekering en jouw persoonlijke situatie? Maak dan een afspraak met Van Soest Advies.

Meer weten?

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

Advies op maat

Stuur je bericht en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op ENTER om te zoeken