PRIVATE LEASE EN JE HYPOTHEEK

WAT HEEFT PRIVATE LEASE VAN JE AUTO TE MAKEN MET JE HYPOTHEEK?

De garage doet een mooi aanbod voor een nieuwe auto. Niet om deze te kopen. Maar om via private lease aan te schaffen. Dit klinkt misschien aantrekkelijk. Maar pas op wanneer je ook nog een hypotheek wilt afsluiten.

Private lease wordt snel populair
Steeds meer particulieren schaffen hun auto aan via private lease. Het is gebruikelijk dat men een nieuwe auto krijgt en voor een aantal jaren maandelijks een vast bedrag betaalt. In dit bedrag zitten de kosten van de auto, onderhoud, wegenbelasting en verzekeringen. De benzine (en de bekeuringen!) moet de gebruiker zelf betalen. Nadat de leasetermijn is verstreken, levert de consument de auto weer in. Eventueel kan daarna een nieuwe leaseovereenkomst worden aangegaan waarbij opnieuw een nieuwe auto ter beschikking komt. Het aantrekkelijke voor de consument is dat hij zekerheid heeft over het bedrag dat hij maandelijks kwijt is aan zijn auto en niet geconfronteerd wordt met de kosten van onverwachte reparaties.

Private lease is een lening en telt mee bij bepalen maximale hypotheek
Een private lease is feitelijk een lening. Sinds 2016 wordt elke private (auto) lease geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Hierbij wordt het leasebedrag uitgesplitst in het bedrag dat bestemd is voor de financiering van de aanschaf van de auto en het bedrag dat bestemd is voor onderhoud en wegenbelasting.

Stel dat het leasebedrag  €300,– per maand bedraagt en de leaseperiode 60 maanden is. Dan is de totale waarde van het leasecontract dus €18.000. Hiervan wordt 65 % toegerekend aan de financiering van de auto. Dat is dus € 11.700. De geldverstrekker moet vervolgens bij het bepalen van het maximale bedrag waarvoor een hypotheek kan worden verstrekt, rekening houden met deze schuld. Vanwege dit leasecontract kan fors minder aan hypotheek worden geleend dan zonder deze private lease. Als grove vuistregel kan worden aangenomen dat bij private lease er 2,5 tot 3 maal de cataloguswaarde van de geleasede auto minder geleend kan worden. Bij een leasebedrag van €300 heb je het in de praktijk over een auto van gemiddeld rond de € 25.000. In dit voorbeeld betekent dit dat ermee rekening moet worden gehouden dat voor de financiering van de woning tussen de €62.500  en €75.000 minder aan hypotheek kan worden afgesloten.

Van plan een hypotheek af te sluiten?
Ben je van plan een woning te gaan kopen die je met een hypotheek wilt financieren? Of wil je binnenkort je hypotheek oversluiten? Dan is het waarschijnlijk verstandiger om nog even door te rijden met je huidige auto en pas nadat de hypotheek is afgesloten na te gaan of er nog voldoende ruimte is voor de financiering van de auto via private lease.

 

Wil je meer weten over private lease in jouw persoonlijke situatie? Maak dan een afspraak met Van Soest Advies.

Meer weten over hypotheken?

Belastingen

Maak jij al gebruik van onze belastingservice ? Je belastingen verzorgt voor een vaste prijs.

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

Advies op maat

Stuur je bericht en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op ENTER om te zoeken