Bankgarantie: wat is dat?

De koop is rond! Je hebt het koopcontract in handen. In het koopcontract wordt waarschijnlijk gesproken over een bankgarantie. Wat is dit nu eigenlijk en wat zijn de mogelijkheden?

Voordat je bij de notaris je handtekening zet onder de leveringsakte van je nieuwe huis, teken je een voorlopig koopcontract. Deze teken je met de verkoper van het huis. Dit voorlopige contract biedt zekerheid aan de verkoper van het huis, dat het huis daadwerkelijk door jou gekocht wordt. In dit voorlopige koopcontract wordt meestal een waarborgsom gevraagd. Deze waarborgsom betaal je aan de notaris, die dit geld bewaart tot het moment van de levering. Mocht er onverwachts iets gebeuren, waardoor de koop niet door kan gaan, dan wordt deze waarborgsom aan de verkoper gegeven als een soort vergoeding voor de ‘onkosten’ van een mislukte koop.
Let op: als de koop wél doorgaat, dan wordt de waarborgsom gerekend als onderdeel van de totale koopsom. Het is dus niet zo dat je de totale koopsom én de waarborgsom moet voldoen. De waarborgsom kan je zien als ‘voorschot’ op de koopsom.

Hoe hoog is de waarborgsom?
De waarborgsom is meestal 10% van de totale koopsom van de aankoopprijs van de woning. Stel dat je een huis van €200.000 koopt, dan is de waarborgsom €20.000.Nu is het niet voor iedereen mogelijk om van eigen spaargeld die waarborgsom te betalen aan de notaris. De oplossing hiervoor is te vinden bij de bank in de vorm van een bankgarantie.

Bankgarantie
Dit houdt in dat de bank garant staat voor de waarborgsom, mocht de koop niet doorgaan. Al zou de koop mislopen dan betaalt de bank onvoorwaardelijk de waarborgsom aan de verkoper.

Hoe krijg je een bankgarantie?
Je kan een bankgarantie bij de bank kopen. De kosten ervan zijn afhankelijk van de hoogte van de waarborgsom. Veelal rekent de bank 1% van het bedrag waarvoor ze garant zullen staan. Bij een waarborgsom van €20.000 zijn de kosten dus €200.

Wat als de koop niet doorgaat?
Het is mogelijk om onder de koopovereenkomst uit te komen zolang de ontbindende voorwaarden zoals onder voorbehoud van financiering van kracht zijn. Zodra gedurende deze periode de koop niet doorgaat, ben je de reeds gestorte waarborgsom of de gestelde bankgarantie niet kwijt.
Mocht de situatie ontstaan waarbij de koop na het verlopen van de ontbindende voorwaarden niet doorgaat, dan eist de verkoper een onkostenvergoeding ter grootte van de waarborgsom. Mocht dat je eigen spaargeld zijn, dan heb je de schuld voldaan aan de verkoper. In het geval je een bankgarantie hebt afgesloten, voldoet de bank aan de eis van de verkoper. De bank betaalt in dat geval dus de waarborgsom aan de verkoper en nu heb je een lening bij de bank ter hoogte van de waarborgsom.

 

Wil je meer weten ? Stel je vraag aan Van Soest Advies.

GRATIS ADVIES GESPREK

vraag nu aan

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

Advies op maat

Stuur je bericht en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op ENTER om te zoeken