Fiscale eindejaarstips 2023

Fiscale eindejaarstips 2023

6 manieren om geld te besparen

2023 loopt ten einde en dat is hét moment om je financiën te herzien. Ontdek waar je kunt besparen met slimme fiscale tips voor het einde van het jaar. Maak je nu (aan het eind van 2023) je vermogen lager? Dan doe je dat voor je aangifte over 2024.

Belastingvrij schenken 2023

Door een schenking te doen verlaag je je eigen vermogen, wat resulteert in lagere vermogensbelasting. Daarnaast betalen je erfgenamen minder erfbelasting na je overlijden.

Dit jaar kun je als ouder €  6.035 euro belastingvrij schenken aan je kind. (Voor kinderen tussen 18 en 40 jaar kun je eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken van € 28.947) .Voor andere schenkingen, bijvoorbeeld aan je kleinkinderen, is er een vrijstelling van € 2.418 euro.

Wordt de schenking gebruikt wordt voor de aankoop of verbouwing van een huis, dan bedraagt de eenmalige vrijstelling € 28.947 en hoeft de ontvanger niet per se je kind te zijn.

Tip: Houd bij schenkingen de grensbedragen voor toeslagen in de gaten, zodat de ontvanger geen toeslagen misloopt omdat het vermogen te hoog wordt.

Vooruit betalen zorgpremie

Betaal  je zorgpremie voor het hele jaar vooruit.  Je betaalt minder belasting in box en je ontvangt waarschijnlijk een korting op de premie  van 1% of 2%. Bekijk op de website van de zorgverzekering de voorwaarden.

Betaal hypotheekrente vooruit

Val je dit jaar in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting  en verwacht je volgend jaar een flinke daling van je inkomen? Dan kan het lonen om voor de jaarwisseling al een deel van je hypotheekrente voor 2024 te betalen.

Hierdoor kun je de rente  tegen een hoger tarief aftrekken en heb je op 1 januari, de peildatum voor de vermogensbelasting, een lager vermogen, waardoor je minder box 3-belasting betaalt.

Let op: je kunt niet ongelimiteerd vooruitbetalen. De Belastingdienst maximeert dit op 6 maanden. Controleer ook altijd de voorwaarde van de geldverstrekker.

Los extra af op je hypotheek

Heb je spaargeld over of ontvang je een dertiende maand? Overweeg extra af te lossen op je hypotheek. Door extra af te lossen, kun je soms rentevoordeel behalen, vooral als de rente die je op je spaarrekening krijgt lager is dan de hypotheekrente die je betaalt. Ook verlaag je hiermee je vermogen in box 3, wat belastingvoordeel op kan leveren als je boven de vrijstelling zit.

Door vervroegd af te lossen, verlaag je je maandlasten en heb je een lagere restschuld in het geval van een aflossingsvrije hypotheek. Maar let op: controleer de voorwaarde van je bank en los niet meer af dan het bedrag dat je jaarlijks boetevrij mag aflossen. Zorg dat je genoeg geld achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven.

Leg (extra) geld in voor je pensioen

De overheid stimuleert pensioenopbouw. Wie te weinig pensioen heeft opgebouwd, mag fiscaal vriendelijk sparen of beleggen om dat tekort weg te werken.
Met (aanvullende) pensioenopbouw bouw je  zelf een potje op als aanvulling op de AOW.  Dat doe je door middel van een lijfrente. Dit levert twee voordelen op: je mag de premie aftrekken en je betaalt geen vermogensbelasting over je spaarpotje.

Wil je hier nog in 2023 gebruik van maken? Zorg dan dat je uiterlijk 31 december een bedrag op je lijfrentespaarrekening, -beleggingsrekening of -verzekering stort. Deze premie kun je vervolgens onder voorwaarden aftrekken in je belastingaangifte over 2023.

Belastingmiddeling

Heb je wisselende inkomsten? Dan kan belastingmiddeling interessant voor je zijn. Dit houdt in dat je je inkomen van drie opeenvolgende jaren optelt en door drie deelt.

Maar let op, deze regeling stopt binnenkort. Je kunt nog middelen over de jaren 2022, 2023 en 2024. Denk je dat je hiervan kunt profiteren? Dan is nu het moment om actie te ondernemen.

Je kunt je middelingsverzoek indienen tot 36 maanden na de definitieve aanslag van 2024. Je hebt dus nog  tijd. Let op! Je mag een belastingjaar maar één keer gebruiken voor middeling.

 

 

 

Meer weten?

Plan gerust een afspraak in

Verhuizen

Er komen dan veel vragen op je af. Eerst kopen of eerst verkopen? Huidige hypotheek meenemen of is dat niet verstandig ? Mag ...

Eerste huis kopen

Je gaat je eerste huis kopen. Leuk en een grote stap. Van Soest Advies beantwoordt al je vragen inzake je hypotheek én ...

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

Advies op maat

Stuur je bericht en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op ENTER om te zoeken