Voorlopige teruggave hypotheekrente: moet jij straks terugbetalen?
Voorlopige teruggave inkomstenbelasting jaarlijks aanpassen
Doordat je aflost op je hypotheek betaal je steeds minder hypotheekrente en wordt de hypotheekrenteaftrek, als je hier niets aan verandert, dus ook elk jaar minder. Grote kans dat je belasting moet terugbetalen dus. Wat te doen?
Zorg ervoor dat:
- de voorlopige teruggave niet te hoog is dan moet je namelijk belasting terug betalen
- je in het jaar van het kopen van een huis of oversluiten van je hypotheek alle aftrekbare kosten verwerkt in je (voorlopige)aangifte
- je de voorlopige teruggave jaarlijks aanpast, de hypotheekrente aftrek is namelijk elk jaar lager
Hoe werkt de hypotheek rente aftrek
Als je een woning koopt én daarvoor een nieuwe hypotheek afsluit moet je sinds januari 2013 een hypotheek afsluiten waarbij je aflost. Aflossen op je hypotheek is namelijk verplicht om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je de hypotheekrente alleen van de inkomstenbelasting kunt aftrekken als je de hypotheek binnen 30 jaar helemaal aflost, annuïtair of lineair.
Je kunt die hypotheekrente jaarlijks achteraf terugontvangen of maandelijks vooruitbetaald krijgen. Dit laatste regel je gemakkelijk zelf, met een voorlopige teruggave. Handig, dan hoef je daar de komende jaren niet meer naar om te kijken… of toch wel?
Hoe vraag je de hypotheekrente aftrek aan bij de belastingdienst
De hypotheekrente die je betaalt is bij een annuïteiten- en lineaire hypotheek aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Je kunt de rente op twee manieren van de belasting aftrekken:
– Je neemt het mee in je jaarlijkse aangifte van je inkomstenbelasting en krijgt de belasting dus achteraf terug (ongeveer in mei van het opvolgende jaar).
– Je regelt het met de voorlopige teruggave, waardoor je maandelijks alvast een deel van je te veel betaalde belasting terugkrijgt. En door middel van je jaarlijkse aangifte wordt het bedrag gecheckt en definitief. De Belastingdienst zet jouw voorlopige teruggave automatisch voort. Als je eenmaal een aanvraag hebt gedaan, dan hoef je dat volgend jaar dus niet nog eens te doen. De Belastingdienst maakt het je dus gemakkelijk door de teruggave automatisch door te laten lopen. Daar zit, met oog op de annuïteiten- en lineaire hypotheek, echter wel een maar aan vast.
Doordat je aflost op je hypotheek daalt het resterende hypotheekbedrag, waardoor je dus ook steeds minder hypotheekrente hoeft te betalen. Maar met die daling van de rente wordt bij de voorlopige teruggave geen rekening gehouden, waardoor je maandelijks waarschijnlijk te veel belasting terugkrijgt. Dat bedrag is immers al eerder vastgesteld, toen je nog minder had afgelost op je hypotheek. Het teveel aan ontvangen belasting moet je later, zodra je definitieve aanslag van je jaarlijkse belastingaangifte binnenkomt, weer terugbetalen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
Wat je (jaarlijks) moet doen
Wees bij de aanvraag van je voorlopige teruggave voorzichtig met wat je invult. Zo voorkom je dat je te veel terugkrijgt, in ieder geval de eerste jaren. Houd er rekening mee dat de bedragen het eerste jaar kunnen afwijken, doordat je ook andere eenmalige hypotheekkosten zoals advies- en notariskosten mee mag nemen.
Heb je belasting moeten terugbetalen? Om dit het komende jaar te voorkomen, kun je de voorlopige aanslag wijzigen. Dat doe je met het wijzigingsformulier dat je op de website van de Belastingdienst kunt vinden.
Wil je helemaal niets meer vooraf ontvangen, maar de renteaftrek gewoon meenemen met je jaarlijkse belastingaangifte? Dan kun je de voorlopige aanslag stopzetten.
Wil je zeker weten dat je voorlopige teruggaaf en aangifte inkomstenbelasting juist zijn ingevuld?
Maak dan gebruik van de belastingservice van Van Soest Advies.