Meer met NHG

Meer met NHG in 2023

  • Verhoging in 2023 van € 355.000 naar € 405.000
  • Meer lenen met energiebesparende maatregelen tot €429.300

 

De voorwaarden en normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)  voor 2021 zijn bekend en bieden meer mogelijkheden. Wij benoemen ze voor je.

NHG-kostengrens stijgt naar € 405.000 in 2023, NHG-premie blijft 0,6%  

Voor het vaststellen van de NHG-kostengrens in 2023 is dezelfde methode gebruikt als in 2022. Hierdoor stijgt de kostengrens van € 355.000,- naar € 405.000,- en blijft NHG toegankelijk voor veel woningkopers. Met Energie Besparende Voorzieningen is de kostengrens in 2023 € 429.300,-. Ook bij de borgtochtprovisie is stabiliteit het uitgangspunt, in 2023 blijft deze 0,6%.

De V&N 2023 zijn op 1 november gepubliceerd en zijn van toepassing op geldleningen waarvoor vanaf 1 januari 2023 een bindend aanbod wordt uitgebracht.

Nieuwe regels voor erfpacht- en kortingsconstructies in combinatie met NHG 

Erfpacht- en kortingsconstructies zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten, vanwege de gestegen huizenprijzen. Veel van deze constructies, waarbij iemand een woning koopt maar niet de grond, zijn ingewikkeld en kunnen in bepaalde situaties zelfs nadelig uitpakken voor de woningeigenaar. Daarom heeft NHG nieuwe criteria opgesteld waar een erfpacht- of kortingsconstructie aan moet voldoen in combinatie met NHG.

Een risicodragend grond- of kortingsdeel wordt voortaan meegenomen bij bepaling van de kostengrens en berekening van de borgtochtprovisie. Daarnaast mogen erfpacht- en kortingsconstructies niet samenlopen met een (deels) aflossingsvrije hypotheek met NHG. Voor erfpachtconstructies waarbij de erfverpachter een overheidsinstantie is geldt een overgangsperiode.

Bouwkundig rapport en bouwkundige opnamestaat gelijkgeschakeld 

Om de Voorwaarden & Normen beter te laten aansluiten bij het model Taxatie Woonruimte 2021 passen we de Norm aan, zodat duidelijk is wanneer NHG verwacht dat een bouwkundige keuring uitgevoerd wordt.

Borging kwaliteitsniveau bouwkundig adviseur

Taxateurs treden zo nu en dan op als bouwkundige om het onderpand te boordelen. Om de onafhankelijkheid van de bouwkundige te waarborgen en om ook de kwaliteit van de bouwkundige rapporten te verhogen, mogen de bouwkundige en de taxateur vanaf 1 januari 2023 niet dezelfde persoon zijn en er mag geen sprake zijn van (in)directe betrokkenheid.

Huidige waarde woning bepaalt aflosvrij in beheer

Het aflossingsvrije gedeelte van een lening wordt bij het wijzigen of vervangen van die lening vastgesteld op basis van de de huidige waarde van de woning (was oorspronkelijke waarde van de woning).

Zo kan in meer situaties woningbehoud gerealiseerd worden, ook wordt de mate van aflossingsvrij meer passend bij de woningmarkt, en blijft zo dus verantwoord. De mogelijkheden om aflossingsvrij te lenen worden niet uitgebreid. Dat mag nog steeds alleen bij een bestaande eigenwoningschuld.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid mogelijk met ontruimingsverklaring

In de huidige woningmarkt is het vinden van een andere passende woning na een relatiebreuk moeilijk. Vanaf 1 januari 2023 vervalt daarom de eis dat een vertrekkende partner een woning vóór ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid (OHA) moet hebben verlaten, mits er een ontruimingsverklaring wordt getekend door de vertrekkende partner. Zo krijgt de vertrekkende partner meer tijd om andere woonruimte te vinden, terwijl de ex-partners niet meer noodzakelijk financieel aan elkaar gebonden blijven.

Wil je meer weten over NHG en jouw persoonlijke situatie? Maak dan een afspraak met Van Soest Advies.

HOEVEEL KUN JIJ LENEN ?

1 overzicht met alle banken

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

Advies op maat

Stuur je bericht en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op ENTER om te zoeken