De noodzaak van een annuleringsverzekering
Waarom een annuleringsverzekering?
Een annuleringsverzekering vergoedt je reissom geheel of gedeeltelijk als je reis niet door kan gaan of dat je deze voortijdig af moet breken. Dit is bijvoorbeeld door ziekte of overlijden van naaste verwanten, onvrijwillige werkloosheid en een scheiding.
Een annuleringsverzekering vergoedt de reissom als een in de voorwaarden genoemde gebeurtenis zich voordoet. De verschillen tussen verzekeraars zijn groot. Zo vergoedt de ene verzekeraar het overlijden van een huisgenoot wel, de ander niet. Een ernstig ongeval van een neefje of nichtje (derdegraads familie) is bij de meeste verzekeraars niet gedekt. Een enkele verzekeraar vergoedt het overlijden van een huisdier onder bepaalde voorwaarden.
Kijk dus goed in de voorwaarden welke gebeurtenissen gedekt zijn voordat je een annuleringsverzekering afsluit.
Dekking
Een annuleringspolis keert, afhankelijk van de verzekeraar, in veel gevallen uit bij:
- Overlijden of (ernstige) ziekte van de verzekerde of zijn naaste familie.
- Ontslag bij een vaste aanstelling.
- Gedwongen thuisblijven, bijvoorbeeld vanwege een ontbrekend visum of vereiste inentingen.
- Zwangerschap
- Hierbij moet sprake zijn van een relatie met een officiële verbintenis, zoals een samenlevingscontract.
Wel of niet verzekeren?
Net als bij iedere andere verzekering, moet je ook bij een annuleringsverzekering afvragen of je het risico van annuleren zelf kunt en wilt dragen. Het is altijd vervelend om een vakantie te moeten annuleren, maar is dat de premie voor een annuleringsverzekering waard? Daarnaast krijg je niet altijd geld terug, dit is afhankelijk van de voorwaarden en aard van de annulering. Als je vooraf moet annuleren, krijg je tot vlak voor vertrek vaak nog een deel van je geld van het reisbureau terug. Een los vliegticket kun je doorgaans niet annuleren, of alleen tot 24 uur na de boeking.
Wanneer wel een annuleringsverzekering afsluiten?
Een annuleringsverzekering betaalt de reissom deels of in zijn geheel indien de geboekte vakantie door persoonlijke en onvoorziene omstandigheden niet kan doorgaan óf moet worden afgebroken. Bij goedkope reizen is het te overwegen het annuleringsrisico zelf te dragen. Bij dure, verre reizen is een annuleringsverzekering wel verstandig en dan het liefst een verzekering met een hoge dekking.
Kortlopend of doorlopend?
Een dekking voor annuleren kun je als aanvullende module bij een doorlopende reisverzekering afsluiten. Hiervoor betaal je extra premie. Ook zijn er losse doorlopende annuleringsverzekeringen te verkrijgen. In beide gevallen geldt dat alle niet-zakelijke reizen in binnen- en buitenland gedekt zijn. Dus ook een stedentripje met overnachting in Antwerpen.
Heb je geen doorlopende reisverzekering of wil je het annuleringsrisico niet doorlopend afdekken? Dan kun je ook een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten. Voordeel hiervan is dat je per reis kunt afwegen of het nodig is. De premie van een kortlopende annuleringsverzekering ligt tussen de 4% en 5,5% van de reissom. Afsluiten kan bij veel verzekeraars online.
Let op !
Garantiedekking
Sommige maatschappijen bieden een zogenaamde garantie-annulering tegen meerpremie. Dit houdt in dat je bij een ziekenhuisverblijf of voortijdige terugkeer naar huis de volledige reissom terugkrijgt, in plaats van een evenredig deel. Een aanrader als je lang gespaard hebt voor een verre reis. Je betaalt hier wel extra premie voor.
Annulering samengestelde reis
Een samengestelde reis is een reis waarbij je alle onderdelen zelf, los van elkaar, boekt. Dit in tegenstelling tot een pakketreis, waar vlucht, hotel en andere zaken als een geheel geboekt worden. Samengestelde reizen zijn niet altijd verzekerd. Als een onderdeel uitvalt en daardoor de gehele reis niet door kan gaan, krijg je alleen een vergoeding voor het betreffende onderdeel.
Annuleren reisgenoot
Als je reisgenoot om een dringende reden moet afzeggen, is het prettig als je zelf ook kunt annuleren. Bij sommige verzekeraars krijg je echter alleen het reisgeld terug als de reisgenoot ook een annuleringsverzekering heeft én je samen zou reizen. Andere verzekeraars zijn minder streng en geven ook dekking als de reisgenoot geen annuleringsverzekering heeft.
Calamiteiten
Bij zogenoemde calamiteiten in het land van bestemming is er een vergoeding mogelijk via het Calamiteitenfonds. De kosten hiervoor zijn €2,50 per boeking. Bij een pakketreis en faillissement van bijvoorbeeld een touroperator of luchtvaartmaatschappij hebben reizigers recht op geld terug of een alternatief reisaanbod. Voor losse tickets en accommodaties is dit helaas niet collectief geregeld.
Dekkingsbeperking
Bij een calamiteit, zoals een orkaan die richting een toeristische bestemming gaat, kan het Calamiteitenfonds een dekkingsbeperking afgeven. Reizen vallen dan niet langer onder de garantie van het fonds. In dat geval kan vanaf 30 dagen voor vertrek de reis kosteloos worden geannuleerd.
Wil je meer weten over een annuleringsverzekering en jouw persoonlijke situatie? Maak dan een afspraak met Van Soest Advies.