De rente voor hypotheken stijgt snel

De rente voor hypotheken stijgt snel

Door de snelheid waarmee de hypotheekrente momenteel stijgt, vragen veel huiseigenaren van wie de rentevastperiode binnenkort afloopt zich af wat verstandig om is nu te doen.

In veertien jaar tijd is de rente niet zo snel gestegen

In de afgelopen jaren was de rente voor hypothecaire geldleningen historisch laag. Aan die periode lijkt nu een einde te komen. Sinds begin 2022 stijgt de hypotheekrente. Een einde aan deze stijging is nog niet in zicht. Niemand durft ook een voorspelling te doen waar een maximum aan deze hypoheekrente eventueel zou kunnen liggen. Ouderen onder ons hebben nog de tijd meegemaakt dat wij het heel normaal vonden dat de rente voor hypotheken boven de 10% lag.

Hoogte rente bepaalt mede de maximale hypotheek

De hoogte van de rente die je moet betalen over de lening die je afsluit voor de aankoop van een woning, bepaalt mede het maximale bedrag dat je kunt lenen. Hoe hoger de rente, hoe lager dit bedrag is. Dat geldt voor alle kopers die de aankoop van een woning met geleend geld moeten financieren. Wanneer minder consumenten de aankoop van een woning kunnen financieren kan dit leiden tot afvlakking van de huizenprijsstijging.

Einde rentevastperiode

Heb je al een hypotheek dan heb je ook een afspraak met de bank gemaakt voor welke periode de rente die je over de hypotheek betaalt ongewijzigd blijft. We noemen dit de rentevastperiode. In de afgelopen jaren verkozen mensen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek massaal voor een  rentevastperiode van 20 of 30 jaar vast. Uiteraard deden zij dit omdat de rente op dat moment heel laag was. Door deze rente lang “vast” te zetten worden zij niet met een sterke tussentijdse stijging van de woonlasten geconfronteerd. De huidige stijging van de rente raakt hen dan ook niet zolang zij hun huidige hypotheek houden of laten “meeverhuizen” indien zij een andere woning willen kopen.

Anders ligt dit met huiseigenaren van wie in de komende tijd de rentevastperiode op hun bestaande hypotheek eindigt. Deze mensen krijgen van de bank een nieuw voorstel bij het einde van de rentevastperiode. Het aanbod dat zij dan krijgen, kan nog altijd lager zijn dan de rente die zij nu betalen.

Misschien dat bij jouw hypotheek het moment waarop de bestaande rentevastperiode afloopt, pas over een aantal maanden tot een aantal jaren aanbreekt. In de tussentijd kan de rente echter verder stijgen. De rente is op dit moment nog altijd relatief laag. Ons advies: Laat controleren of het verstandig is om nu je rente te verlengen.

Wat kun jij doen?

Je kunt ervoor kiezen jouw bestaande hypotheek “open te breken”. Je geeft dan aan de bank aan dat je nú een nieuwe rentevastperiode wilt afspreken. Waarbij je bijvoorbeeld de rente op het huidige niveau voor een periode van 20 of 30 jaar vastzet. Daarmee krijg je weer de zekerheid dat verdere rentestijgingen in de komende decennia geen gevolg voor jouw hypotheeklasten hebben.

De bank kan, wanneer de rente die je nu betaalt hoger is dan de vergelijkingsrente bij jouw bank, wel eenmalig kosten in rekening brengen voor het verlies dat de bank lijdt doordat je de afgesproken renteperiode niet “vol” maakt (boeterente). Loopt jouw rentecontract binnen een paar jaar af, dan valt de boetrente vaak mee. Kosten voor het aflossen, aanpassen en/of oversluiten kan je in de nieuwe hypotheek meefinancieren en deze kosten zijn ook aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Loopt in de komende tijd de afspraak over de rente die je betaalt voor jouw hypotheek af? Maak dan een afspraak met ons kantoor. Samen kijken wij dan of het verstandig en mogelijk is om deze hypotheek open te breken en nu voor een langere tijd te kiezen voor een nieuwe (lage) rente.

GRATIS ADVIES GESPREK

vraag nu aan

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

gratis eerste gesprek

erkend hypotheek adviseur

onafhankelijk advies

Advies op maat

Stuur je bericht en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op ENTER om te zoeken